OnIoN riNgs
Sejak dari dulu lg mmg suka sgt mkn onion rings. Slalu nya beli dari Burger King takpon A&W.
Tetiba aritu kat Masterchef Australia untuk elimination test, diorg kena buat onion rings.
Wahhhh, harus la hafal step. Senang giler kot. Kalau tau camni punya senang, takyah la membazir beli mahai2..ewaaah, kemain kedekut..heeee
Bahan2 :
Bawang holland. Sebiji dh cukup utk mkn 2 org.
Dlm 3-4 sudu tpg gandum.
2 sudu tpg jagung.
Serbuk ketumbar, jintan putih, lada sulah.. Yg ni optional. Tak letak pn xpe.. Cuma klau letak rasa sedap sket la, berempah..
Air sejuk.
Cara2 :
Bawang tu potong bulat. Nama pong onion rings kan..huuu... Pas potong tu lerai kan la layer by layer..nnt akan dapat byk giler.
Bahan2 lain campur kn pastu bancuh ngn air sejuk. Aii guna air peti ais tu. Sebab nya utk dpt kn tekstur yg crunchy / rangup.
Agak2 jelah bancuh tu. Jgn pekat sgt, jgn cair sgt.
Pastu goreng cam biasa. Kalau boleh guna myk yg byk.
Last skali ngap la...hehehe
Sila kan try. Memang best. Rangup. Bawang tu pun nnt pas goreng jadi manis. Rasa mcm makan potato pon ada.
Haiihhh..rasa mcm nak buat lg je arini...hehee
Comments